După ce CCR le-a întors legea, deputații-juriști au găsit o soluție să nu-i lase fără pensii speciale pe primari. De unde se iau banii

După ce CCR le-a întors legea, deputații-juriști au găsit o soluție să nu-i lase fără pensii speciale pe primari. De unde se iau banii
Publicat: 31/03/2016, 16:24
Actualizat: 08/05/2018, 04:32

„Am ținut cont de observațiile CCR și am refăcut proiectul trimis la reexaminare, astfel că am stabilit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege și discutăm despre indemnizații pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Deci, sunt excluși consilierii locali și județeni”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache.

Aleșii vor primi indemnizația dacă au minim un mandat încheiat sau în funcție de numărul de luni în care a fost în funcție. Deputații din comisia juridică au interzis cumularea indemizațiilor speciale și au scos de sub incidența actului normativ aleșii acuzați de fapte de corupție săvârșite în perioada mandatului.

„Am prevăzut foarte clar că pentru a primi această indemnizație este necesar minim un mandat înterg, restul primesc în funcție de câte luni a avut respectivul ales. Am stabilit foarte clar că dacă un ales local a fost și parlamentar nu poate primi această indemnizație concomitent cu indemnizația de parlamentar. De asemenea, am stabilit că poate primi această indemnizație în condițiile în care îndeplinește condițiile de vârstă și este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publică și nu este pensionat anticipat. Aleșii care au fost condamnați pentru fapte de corupție în perioada mandatului nu pot primi această indemnizație”, a explicat deputatul PSD.

Deputații au mai stabilit ca indemnizația să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca prin norme comune ale ministerelor de resort să se stabilească formatul de cerere și cui se adresează.

„Ca sursă de finanțare este bugetul local și cererea se face către consiliul local sau județean al cărui membru a fost alesul local a fost”, a mai spus Iordache.

„Era discriminatoriu pentru aleșii locali, le cerem performanță, să își conducă bine comunitățile (era normal-n.r.) ca pentru perioada în care și-au condus comunitățile să primească această indemnizație”, a susținut deputatul PSD.

Întrebat cum văd cetățenii această lege, când aleșii locali „fac coadă la DNA”, Florin Iordache a susținut că legea prevede clar ca alesul local care este condamnat pentru fapte de corupție să nu primească pensie specială

Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, urmând să fie transmisă Senatului, cameră decizională.

În ianuarie, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că Legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali este neconstituțională, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condițiile de claritate și previzibilitate cu privire la „indemnizația pentru limită de vârstă”.

Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetățenilor, precum și a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicția aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanțare.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constituțională a României în legătură cu obiecțiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Potrivit Executivului, sesizarea vizează încălcarea mai multor articole din Legea fundamentală prin instituirea unor privilegii pentru anumiți aleși locali și ridică problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun...
Cum arată și ce este Pando, cel mai mare organism viu din lume: Crește încontinuu...
Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Boala secretă de care suferă Oana Paraschiv. Colega lui Mihai Găinușă a recunoscut tot după...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
„Vă rog să vă rugați alături de mine”. Adriana Bahmuțeanu, mesaj disperat la două zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Finala Asia Express, 13 noiembrie 2024. Ce echipă a câștigat sezonul 7. Nicolai Tand și...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Ce avere are John Krasinski, cel mai sexy bărbat în viață ales în 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune și să fim mai creativi